Csokoládé tudásbázis - kérdések és válaszok

Csokoládé tudásbázis

Minden amit a csokoládéról tudni érdemes

 

1. Tartalmaz koffeint a csokoládé?

Igen, van a csokoládénak koffein tartalma - minél sütétebb, annál több koffeint tartalmaz.

 

2. Okozhat a csokoládé elhízást?

A csokoládé le tudja lassítani az emésztést, és ez az elhízás egyik legnagyobb oka.

 

3. Okozhat a csokoládé pattanásosodást?

Bár bizonyíték nincs rá, ám sokan ezt állítják.

 

4. Halálos lehet a kutyák számára a csokoládé?

A csokoládé néhány összetevője mérgező lehet a kutyák számára - a kutya méretének és az elfogyasztott csokoládé mennyiségének függvényében mérgező lehet számukra.

 

5. Mennyi idő alatt készíthető el a csokoládé?

Függ attól, hogy pörkölt vagy nem pörkölt kakaóbabból indulunk ki. Durva textúrájú csokoládé már egy óra alatt készíthető, ám lágy textúrájú 3 nap alatt.

 

6. Hány kakaóbab szükséges 1 font (kb. fél kg) csokoládé elkészítéséhez?

400 kakaóbab.

 

7. Mennyi ideig él egy kakaófa?

Néhány kakaófa több mint 200 éves, de a legtöbb csak az első 25 évben ad eladható kakaóbabot. 4-5 évbe telik mire egy kakaófa terem.

 

8. Hol termesztik a legtöbb kakaófát?

Nyugat Afrikában nő a világ kakaófáinak 70%-a. Kb. 1,5 millió kakaófa ültetvény van Nyugat Afrikában. 7-10 hold nagyságú egy átlagos farm ott és kb. 8 fős egy ültetvényes család.

 

9. Kinek a tulajdonában van a legtöbb kakaóbab ültetvény?

A legtöbb kakaóbab ültetvény nem csokoládégyártó cégek kezében van. Néhány olyan program segítségével, amit az ipar és partnerek (beleértve alapítványokat és a kormányt) támogatnak, az ültetvényesek jelenleg 20 - 55%-kal többet profiálnak a termésből mint korábban. A kakaóbab ára naponta változhat, ami az ültetvényesek bevételére is kihatással van.

 

10. Mi a különbség a keserű csokoládé és az étcsokoládé között? (bitter and bittersweet chocolate)

A keserű csokoládé nem tartalmaz cukrot és gyakran édesítetlen csokoládénak vagy sütőcsokoládénak nevezik. Néhány országban 100% kakaónak nevezik mert csak őrölt kakaóbabból áll, semmi másból. Mivel a keserűcsokiban nincs cukor és hozzáadott zsiradék (a kakaóbab fele kb. zsíradék), így nehezebben olvad.

A keserűcsokoládé és az édesítetlen csokoládé nem helyettesíthetik egymást, bár ha nincs otthon édesítetlen csokoládé, kiválthatod 3 evőkanál édesítetlen kakaópor és 1 evőkanál olvasztott vaj vagy növényi olaj összekeverésével ahhoz, hogy 1 ounce keserűcsokoládénak megfelelő adagot kapj. Keverd össze krémként, hogy a receptekben levő édesítetlen csokoládét kiváltsd vele. Az USA-ban cukrászkellékesnél gyakran van édesítetlen csokoládé, de a Lindt is készít 99%-os csokoládét.

 

11. Mi a fehércsokoládé?

Van aki szereti, van aki nem. Igen, ez a fehércsoki. Kakaóvaj, cukor és tej keveréke. Gyakran tartalmaz vaníliát (vagy vanilint, ami mesterséges vaníliaszerű anyag).

Míg pl az étcsokoládé tartalmaz kakaómasszát, a fehércsoki nem, ezért van olyan elefántcsontszíne, amit a kakaóvaj ad. A kakaóvajat a csokoládéelőállítás során nyerik, pontosabban amikor kakaóport is készítenek. A kakaópor készítéséhez a megpörkölt kakaóbabot masszává örlik, amit csokoládémassza néven ismerik, aztán átpréselik erős hidraulikus présen, ami különválasztja a kakaómasszát a kakaóvajtól. A kakaómassza tömör tömbként jön ki, amit ledarálnak kakaóporrá (ezért édesítetlen és viszonylag alacsony zsírtartalmú a kakaópor) és a lágy kakaóvajat kivonják. 

Az értékes kakaóvajat a kozmetikumiparnak és gyógyszeriparnak is értékesítik, hiszen tökéletes az olvadáspontja pl. rúzshoz. 

 

12. Mi a különbség a holland kakaópor és a természetes kakaópor között? Felcserélhetőek, kiválthatóak egymással?

A holland eljárás során a kakaóbabot savsemlegesítik, ami az ízt is megszelídíti és sötétebbé teszi a kakaót. Sok recept, amiben sütőport használnak holland kakaóport ír. Az olyan receptek amik szódabikarbónát kérnek, gyakran természetes, nem alkalizált kakaóport írnak elő. Nem összekeverhető a kettő típus.  

Európában az összes kakaópor holland, ám Amerikában mindkét variáció elérhető.

 

13. Mely ország gyártja a legjobb csokoládét?

Nagyon nehéz megmondani hol készül a legjobb csokoládé. Szinte az összes kakaóbabot az egyenlítő mentén termesztik, így földrajzilag mindegy, hogy pl. Amerikában, Belgiumban, Franciaországban vagy Svájcban állítják-e elő belőle a csokoládét. A minőség főleg a nyers kakaóbab minőségéből, fermentálásából, aztán prököléséből, megörléséből és a gyárban történő keverésből, ízesítésből származik.

 

13+1. Mik a csokolédkészítés lépései?

1. tisztítás (héj eltávolítás)

2. pörkölés

3. kakaóbabról héj eltávolítás

4. kakaóbab örlés

5. kakaó eltávolítása a kakaóvajtól

6. egyéb összetevők adása a csokoládémasszához

7. konsírozó gépek összegyúrják a masszát

8. temperálás (melegítés, hűtés, újramelegítés)

9. megszilárdítás (vagy folyékony állapotban továbbszállítás feldolgozásra ha rövid időn belül felhasználják)

 

Most hogy már mindent elolvastál, olvasd át újra a kérdéseket és teszteld le tudásod mire emlékszel.

A 13+1 kérdésből csokitotót is készíthetsz ismerőseidnek.